Türkiye’deki İçme Suyunun Yüzde 20’si İstanbul’da Kullanılıyor

Uludağ Ekonomi Zirvesi, 24-25 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Zirvede, “Suyun Geleceği” konulu bir oturum da yapıldı. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu panelde, “Su konusunda gayet duyarlı ve hassas davranıyoruz” dedi.

BARAJLARIMIZ GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 5 DAHA İYİ DURUMDA

24 Mart 2020’de barajların doluluk oranının yüzde 63,81 seviyesinde olduğunu söyleyen Raif Mermutlu, 24 Mart 2021 itibarıyla ise bu oranın yüzde 68,64 olduğunu belirtti. Geçen yıla oranla su rezervlerinin beş puan arttığını söyleyen Mermutlu, “Yine de suyumuz var, istediğimiz gibi kullanalım diyemeyiz her zaman su tasarrufu yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÇATI SULARI VE SARNIÇLAR KONUSU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Mermutlu, son çıkan mevzuattaki değişiklikle çatı suları ve sarnıçlar konusunun yürürlüğe girdiğini, bin metrekare üzerindeki parsellerde sarnıç inşa edilmesi ve çatı sularının bu sarnıca bağlamasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.

İSTANBUL, TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYUNUN YÜZDE 20’SİNİ KULLANIYOR

Dünyadaki toplam su miktarının yıllara göre değişmediğini belirten Raif Mermutlu, “Ancak yağmurların küresel iklim değişikliği nedeniyle bölgeler arasındaki dağılımları dengesiz hale gelebiliyor veya bazı bölgelerde su baskınlarına neden olabiliyor. Geçen yıl İstanbul’un Asya ve Avrupa Bölgeleri arasındaki yağış dağılımları da eşit değildi. Bu eşitsizliği önceden fark ederek Avrupa yakasındaki rezervlerimizi mümkün olduğunca az kullandık ve böylece Avrupa yakasındaki su rezervlerinin erken tükenmesini önledik” diye konuştu.